Trouwen

Trouwen is als een groot feest waarin jullie de hoofdrol spelen! Het is een viering van liefde, beloftes en avonturen samen. Nu begint er voor jullie een nieuw hoofdstuk vol liefde en geluk. Het is als een knallend startschot voor jullie geweldig levensfeest!

Wat moet je regelen

Er zijn natuurlijk een hele boel dingen die je moet regelen voor jullie grote dag, wij hebben dit voor jou op een rijtje gezet

Op deze pagina:

Juridische vereisten

Bij het overwegen van het huwelijk zijn er enkele juridische vereisten waarmee rekening moet worden gehouden. Beide partners moeten bijvoorbeeld minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast zijn bepaalde familiebanden, zoals ouder en kind, wettelijk uitgesloten van trouwen. Ook mag jij en je partner niet tegelijkertijd met iemand anders getrouwd zijn.

Getuigen

Je moet het voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan melden bij de gemeente. Deze melding dient minimaal 2 weken vóór de geplande datum van het huwelijk of partnerschap te geschieden. In de meeste gemeenten is dit online mogelijk. Voor uitgebreidere informatie kan je de website van de gemeente raadplegen of contact opnemen met de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Bij het doen van deze melding moet je minimaal 2 en maximaal 4 getuigen op te geven. De getuigen moeten ten minste 18 jaar oud zijn.

Huwelijkse voorwaarden bij notaris

Voor stellen die willen afwijken van de standaardwetgeving, bestaat de mogelijkheid om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Deze voorwaarden regelen specifieke afspraken tussen de partners en kunnen worden vastgelegd bij een notaris.

Geboorte akte

Tijdens de aankondiging van jouw voorgenomen huwelijk zal de ambtenaar van de burgerlijke stand jouw geboortegegevens controleren aan de hand van de Basisregistratie Personen (BRP). De informatie in de BRP is meestal gebaseerd op jouw geboorteakte als je in Nederland bent geboren. Als de gegevens niet op een geboorteakte zijn gebaseerd, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand je vragen om jouw geboorteakte te laten zien. Als je geen geboorteakte kunt overleggen, kun je een beëdigde verklaring over jouw geboortegegevens afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Religieus huwelijk

Wil je een religieuze ceremonie, bijvoorbeeld in een kerk of moskee, houden? Je mag deze ceremonie pas organiseren nadat je het burgerlijk huwelijk hebt voltrokken bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt ook als je een geregistreerd partnerschap hebt afgesloten.

Trouwen is niet alleen een symbolische stap, maar ook een juridische en emotionele verbintenis. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de wettelijke vereisten en opties die beschikbaar zijn. Of je nu kiest voor een snel huwelijk of een langere weg bewandelt, trouwen is een persoonlijke keuze die de unieke reis van elk stel weerspiegelt.

Wat kan Stargroup voor jou betekenen?

Nog geen klant?

Wij vinden persoonlijk contact erg belangrijk. We willen ons dan ook graag aan je voorstellen.

Stel je vraag aan 1 van onze adviseurs

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam