Beginnen op de woningmarkt

Op weg naar jouw eerste huis

Je eerste huis: een mijlpaal! Er komt een hoop op je af in deze periode. Daarom hebben wij alle belangrijke stappen op een rijtje gezet. Deze handige PDF kun je gratis downloaden zodat je goed voorbereid op weg gaat.

PDF Starters hypotheektraject

Hoeveel eigen geld moet je inleggen?

Het bedrag dat jij zelf moet inleggen bij het kopen van een woning is afhankelijk van de koopprijs en het jaarlijks inkomen. Daardoor is het niet mogelijk om hier een unaniem antwoord op te geven. Wel kunnen we een lichte indicatie geven op basis van Jan Modaal.

Wanneer je hetzelfde verdiend als Jan Modaal (36.000 per jaar) kan je een hypotheek krijgen van ongeveer 135.000 euro. De vuistregel is dat je aan eigen geld ongeveer 7% van de hypotheek zelf moet inleggen voor de kosten koper. In dit geval is dat dus ongeveer 10.000 euro.

Voorbeeld Jan Modaal
Jaarlijks inkomen36.000 euro
Hypotheek135.000 euro
Kosten Koper10.000
Let op! Dit is een voorbeeld, hypotheken zijn maatwerk en kunnen afwijken afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Momenteel is er voor starters een regeling waardoor jij mogelijk geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Hiervoor moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Wanneer jij hier recht op hebt zal jouw eigen inbreng (kosten koper) lager zijn. Benieuwd of jij hier recht op hebt? Neem contact op

Welke hypotheekvormen zijn er?

Annuïteitenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm worden rente en maandlasten over de gehele looptijd van de hypotheek gelijkmatig verdeeld. Dit zorgt ervoor dat je altijd dezelfde (bruto) maandlast hebt. In het begin betaal je voornamelijk hypotheekrente en minder aflossing, naarmate je langer betaald ga je steeds meer aflossen en minder rente betalen. 

Kenmerken annuïtair aflossen:
Tijdens de periode dat jouw vaste rente gelijk blijft, blijven het rentepercentage en jouw bruto maandlasten gelijk.

Lineaire hypotheek

Bij deze hypotheekvorm is het bedrag aan aflossing elke maand hetzelfde en betaal je rente over het openstaande bedrag. Dit zorgt voor relatief hoge maandlasten in de beginperiode, maar voor een lagere maandlast in de laatste periode van de hypotheek. 

Kenmerken lineair aflossen:
Je kiest zelf de periode dat de rente gelijk blijft. De aflossing geschiedt maandelijks in gelijke delen.

Aflossingsvrij (beperkt)

Bij deze hypotheekvorm wordt er niet afgelost op de hypotheekschuld. Je betaalt gedurende de hele looptijd van de hypotheek enkel rente. Deze aflosvorm kan onder voorwaarden nog steeds gesloten worden, ook als je starter bent. 

Kenmerken aflossingsvrij:
Je lost in zijn geheel niets af van de oorspronkelijke lening en betaalt alleen rente.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij helpen je graag bij het vinden van een passende hypotheek. Daarbij kijken wij naar de mogelijkheden die het beste bij jou persoonlijke situatie passen. En kun je ons natuurlijk tijdens het hele hypotheektraject vragen stellen.