Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering is de essentie het afsluiten van een verzekering die gebaseerd is op het gebeurtenissen tijdens je leven. Een kenmerk is dan ook dat er alleen een bedrag wordt uitgekeerd wanneer de persoon nog in leven is tijdens de afgesproken levensgebeurtenis.

Je betaalt premie met als doel om later over kapitaal te beschikken. Vaak is dit om een hypotheek af te kunnen lossen. Maar ook andere zaken, denk hierbij aan kapitaal voor het financieren van een vervroegd pensioen, het opstarten van een bedrijf, een grote aankoop en dergelijke zaken. Niets is eigenlijk gek, het heeft immers toch iets weg van het klassieke sparen. 
Je kan via een kapitaalverzekering op twee manieren sparen: een spaarverzekering en een beleggingsverzekering. 


Sparen of beleggen?

Spaarverzekering

De spaarverzekering houdt in dat je een premie in legt en de verzekeraar geeft je daar een vaste rente over. Deze rente staat de hele afgesproken periode vast, dit zorgt ervoor dat je een gegarandeerd bedrag ontvangt op de einddatum. Er is dus sprake van veel zekerheid, maar het bedrag zal nooit enorm groeien. 

Beleggingsverzekering

De beleggingsverzekering geeft minder zekerheid dan een spaarverzekering. Hier over zijn echter wel afspraken te maken met je verzekeraar. Hier door heb je de keuze om je verzekeraar in een of meerdere fondsen te laten beleggen. Voor welk beleggingsfonds je kiest, heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Een voordeel van een beleggingsverzekering is wel dat het bedrag enorm kan oplopen, maar ook kunnen dalen. Dit heeft te maken met het stijgen en dalen van de beurskoersen. Het risico hier aan is dat er op de einddatum geen bedrag vastgesteld kan worden.


Een gemengde verzekering is ook een veel gekozen optie. Deze houdt in dat er een gegarandeerde uitkering plaats kan vinden. Er wordt een bedrag vastgesteld dat je uitgekeerd krijgt wanneer je nog leeft, en wanneer je vroegtijdig overlijdt. Je betaald dan wel meer premie, maar dit bestaat deels uit een spaar- of beleggingsdeel en een deel overlijdensrisico deel.