(Elektrische-) fietsverzekering

In het land waar meer fietsen zijn dan inwoners is het gelukkig prima mogelijk om je fiets goed te verzekeren. Jij hebt naast je stadfiets misschien ook wel een racefiets en mountainbike in de schuur staan!

Soorten fietsen

Naast de ‘gewone’ fiets komen er in Nederland ook steeds meer elektrische fietsen bij. Je hebt de e-bike met een trapondersteuning tot ongeveer 25 kilometer per uur, maar ook de speed-pedelecs met een trapondersteuning tot maar liefst 45 kilometer per uur. Deze laatste categorie kwalificeert voor de wetgeving als bromfiets en kan dus ook niet als fiets verzekerd worden. 

Diefstal

In Nederland worden er maandelijks 3.500 aangiften gedaan van fietsendiefstal. En laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zo vervelend als je fiets niet terugvinden op de plaats waar je deze hebt achtergelaten. Met de diefstaldekking van je fietsverzekering krijg je gelukkig in de meeste gevallen keurig de nieuwwaarde van de fiets vergoedt zodat jij een nieuwe fiets kunt kopen. 

Dekking

Je kunt een fiets vrijwel net zo uitgebreid verzekeren als een auto, en dat kan goed van pas komen. Zo kun je de fiets verzekeren tegen diefstal en beschadigingen, maar kun je ook pechhulp in Nederland afsluiten voor je fiets. 

Als je vaak lange afstanden fiets is het prettig als je de zekerheid hebt dat er overal in Nederland een vervangende fiets wordt gebracht op het moment dat die van jou het begeeft. 

Let er wel op dat een verzekeraar eisen kan stellen aan de sloten die op de fiets zitten. In de meeste gevallen zal de verzekeraar een ART-slot eisen met minimaal 2 sterren. Omdat racefietsen en mountainbikes door de regel niet voorzien zijn van sloten gelden er voor deze fietsen weer andere regels en dekkingen. Onze adviseurs zullen je hier altijd op wijzen bij het afsluiten van een fietsverzekering.