Kostbaarhedenverzekering

Wat zijn kostbaarheden?

Kostbaarheden zijn buitengewone of waardevolle voorwerpen die niet standaard meeverzekerd kunnen worden op een inboedel- of reisverzekering. Denk hierbij aan een sieradencollectie, een kostbare verzameling maar ook een (dure) golfset. Op een standaard inboedelverzekering zijn deze voorwerpen vaak maar meeverzekerd tot een bedrag van bijvoorbeeld € 6.000,-. Tevens is de dekking gelimiteerd tot het eigen woonhuis, gebeurd er buiten de woning iets mee dan valt het buiten de dekking. 

Verzekeren

Kostbare voorwerpen kunnen soms heel moeilijk op waarde te schatten zijn. In zo`n geval is het verstandig om een deskundigentaxatie uit te voeren om hiermee de waarde te bepalen. De deskundige kan een antiquair, een juwelier of bijvoorbeeld een kunsthandelaar zijn. De waarde die deze persoon toekent aan het object wordt door de verzekeraar ook aangehouden als verzekerd bedrag. Mocht het voorwerp verloren gaan door brand of diefstal zal er, mits voldaan aan voorwaarden, overgegaan worden tot schadevergoeding.

Voorwaarden

Omdat kostbaarheden over het algemeen diefstalgevoeliger zijn dan de gebruikelijk huishoudelijke voorwerpen stelt een verzekeraar vaak aanvullende eisen aan je. Zo kan het zijn dat je gevraagd wordt om een brandkluis in huis te hebben waar bijvoorbeeld sieraden `s nachts worden opgeslagen. Ook is het hebben van een inbraaksysteem met een doorvermelding naar een particuliere alarmcentrale een veelvoorkomende eis vanuit verzekeraar.