Rechtsbijstandverzekering

Het kan gebeuren dat je iemand nodig hebt die voor jou opkomt. Misschien omdat er ontslag dreigt, misschien omdat een andere weggebruiker jou de schuld in de schoenen wil schuiven of omdat een leverancier van een product weigert te voldoen aan de garantievoorwaarden. In zulke gevallen is het prettig als je geen dure advocaat hoeft in te schakelen maar een beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering.

Wat is er verzekerd?

Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit een aantal keuzemodules. Over het algemeen kunnen de volgende vier dekkingen gekozen worden:

1. Module Verkeer

Deze module biedt dekking als er onduidelijkheid is over de schuldvraag. Of als je een conflict krijgt als voetganger, fietser of autobestuurder.

2. Module Consument & Wonen

Deze module gaat over conflicten die je als consument kunt meemaken. Van een geschil over een gekocht product tot een conflict over een erfenis.

3. Module Inkomen

Binnen deze module zijn geschillen met je werkgever verzekerd. Ook kun je een beroep doen op de juristen om jouw contract of vaststellingsovereenkomst te laten controleren.

4. Module Fiscaal & Vermogen

In de laatste module is er dekking voor geschillen met de belastingdienst, conflicten over aandelen of juridisch getouwtrek rond een vakantiewoning. In sommige gevallen is het ook mogelijk om echtscheiding mee te verzekeren.

Keuzevrijheid

Binnen deze verzekering heb je het recht om tot een bepaald bedrag een eigen advocaat in te schakelen. Vaak liggen deze bedragen op een veelvoud van € 3.000,-. Dit betekent dat jij je eigen, vertrouwde advocaat mag inschakelen op kosten van de rechtsbijstandverzekering.

Hulplijn

Een veelgemaakt misverstand is dat je pas een beroep kunt doen op een rechtsbijstandverzekering zodra er sprake is van een conflict. Maar je kunt in veel gevallen juist beter een beroep doen op je rechtsbijstandverzekering vóór er sprake is van een conflict. Denk bijvoorbeeld aan het doorlezen van een arbeidscontract of pensioencontract. Zeker als er tijdens je functie gevraagd wordt om een nieuw contract te tekenen is het goed om de kleine lettertjes te laten controleren door een jurist. 

Eén van onze adviseurs helpt je graag met het kiezen van de passende rechtsbijstandverzekering.