Computer, cyber & elektronica

De jongste categorie binnen alle zakelijke verzekeringen, maar een steeds belangrijker onderdeel van alle bedrijfsverzekeringen.

Hardware

Hardware is de meest eenvoudige, meest tastbare van deze vier. Alle computers, printers, servers en toebehoren hebben een nieuwwaarde. Deze gezamenlijke waarde is het bedrag wat je verzekerd. Jij bepaalt of dat alleen op kantoorlocatie is of wellicht wereldwijd. Het kan namelijk goed zijn dat collega`s vanuit huis werken, of met een laptop of andere apparatuur over de hele wereld reizen.

Software

De software an sich zal door brand of diefstal niet verloren gaan, maar licenties, inlogcodes en contracten wel. Dure software als Adobe, AutoCAD en andere programma`s kunnen jaarlijks flink geld kosten. Als je na een brand of diefstal genoodzaakt bent om nieuwe software af te nemen kan dit een flinke schadepost worden.

Data

Data is meer- en meer een belangrijk onderdeel van de computerverzekering. Wat als je gehele database of server niet meer bereikbaar is? Of wat als de bouwtekeningen waar je al 4 weken aan werkt ineens niet meer toegankelijk zijn? Verlies van data kan zorgen voor enorme reproductiekosten, of erger, bedrijfsstilstand. Je data is verzekerd als er sprake is van een brand, diefstal, overstroming, ontploffing, etc.

Cyberrisk

Als laatste de meeste belangrijke verzekering van allemaal: de Cyberriskverzekering of gewoon cyberverzekering. 
Meer- en meer criminelen verleggen hun focus naar digitale diefstal of afpersing en dat kan héél erg ver gaan. Een paar voorbeelden:

  • Jouw volledige CRM-systeem is gegijzeld. Al je klantdata is ontoegankelijk. De afpersers geven je data pas weer vrij na het betalen van een enorm bedrag losgeld. 
  • De software van een machine van jou is bevroren en je machines werken niet meer, of de temperatuur van de vriescellen is aangepast naar boven 0 graden Celcius waardoor je goederen bederven. 
  • Een medewerker heeft een laptop met daarop duizenden klantgegevens laten liggen in de trein. 
  • DDoS-aanval. Door ontelbare berichten te sturen, of ontelbare bezoeken te faken op je website komt je website of app plat te liggen. 
  • Medewerkers ontvangen een betrouwbaar ogende e-mail met daarin een link, zodra deze wordt geopend krijgt iemand onbeperkt toegang tot jouw data en kan hij altijd meelezen zonder dat jij dit in de gaten hebt. 

De schade kan oplopen tot vele honderdduizenden euro`s. In veel gevallen betekent dat een faillissement. De afgelopen jaren hebben verzekeraars hard gewerkt aan het ontwikkelen van goede verzekeringsoplossingen. Heel belangrijk is dat je via deze verzekeraars ook je eigen digitale omgeving kunt controleren en testen. Want zeker in dit geval is voorkomen beter dan verzekeren!