Het is de laatste tijd steeds meer in het nieuws maar nog lang niet iedereen is bewust

Wat is cybercrime?

Cybercrime verwijst naar criminele activiteiten die worden uitgevoerd via het internet of andere digitale netwerken. Voorbeelden van cybercrime zijn onder meer hacking, phishing, malware-aanvallen, identiteitsdiefstal, fraude via internetbankieren, online oplichting en cyberstalking. Cybercriminelen maken gebruik van kwetsbaarheden in de beveiliging van computersystemen en netwerken om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en financiële informatie van slachtoffers. Cybercrime is een groeiend probleem, omdat steeds meer aspecten van ons 

Voorbeelden van cybercrime

Hier zijn enkele voorbeelden van cybercrime:

  1. Phishing: een vorm van fraude waarbij een cybercrimineel een e-mail stuurt die er legitiem uitziet, maar bedoeld is om persoonlijke informatie van het slachtoffer te stelen, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens.
  2. Ransomware: een type malware dat de computer van het slachtoffer vergrendelt en vraagt om losgeld in ruil voor het ontgrendelen van de gegevens.
  3. Cyberstalking: het opzettelijk lastigvallen of bedreigen van iemand online, bijvoorbeeld via sociale media, e-mail of chat-apps.
  4. Identiteitsdiefstal: het stelen van persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer, om vervolgens deze gegevens te gebruiken om bijvoorbeeld bankrekeningen te openen of aankopen te doen op rekening van het slachtoffer.
  5. Hacking: het ongeautoriseerd toegang krijgen tot computersystemen en netwerken om informatie te stelen of te beschadigen.
  6. Online fraude: het gebruik van internet om slachtoffers op te lichten, bijvoorbeeld door valse advertenties, neppe webshops of investeringszwendel.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van cybercrime en er zijn nog veel meer vormen van digitale criminaliteit.