Jouw hypotheek oversluiten
Wat houdt dat in?

Bij het oversluiten van je hypotheek wordt je hypotheek opnieuw afgesloten tegen actuele hypotheekrentes. In veel gevallen zal de huidige hypotheekrente lager liggen dan de hypotheekrente die je nu betaald met als gevolg dat je maandlasten zullen dalen.

Om dit te realiseren zal je huidige hypotheekverstrekker waarschijnlijk kosten in rekening brengen voor de misgelopen rente, dit wordt ook wel de ‘boeterente’ genoemd. Daarnaast dien je rekening te houden met bijkomende kosten als die van een taxateur, notaris en advieskosten. Meestal kunnen deze kosten worden meegenomen in de nieuwe hypotheek waardoor je op het moment van oversluiten geen eigen geld hoeft in te brengen. Veelal zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar waardoor je deze weer deels terug kunt vragen bij de belastingdienst.

Wat zijn de voordelen?

Meer besparen of leuke uitjes

Het doel van een hypotheek oversluiten is het terugdringen van de maandlasten. Het geld wat je bespaart kun je natuurlijk aan de kant zetten, of besteden aan wat ‘quality time’ met familie/vrienden.

Minder rente betalen en meer aflossen

Doordat je een lagere rente betaald, ga je bij jouw nieuwe hypotheek maandelijks meer aflossen en minder rente betalen.

Zekerheid van een lage hypotheekrente

Door de nieuwe rente vast te zetten voor een periode van 10, 20 of zelfs 30 jaar blijft jouw maandlast gedurende deze periode gelijk.

Je verbouwing meefinancieren

Droom je al een langer van een nieuwe keuken, badkamer of bijvoorbeeld een uitbouw? Mogelijk kan je deze meefinancieren bij het oversluiten van de hypotheek.

Hoe werkt het oversluiten van je hypotheek?

Stel je hebt in 2011 een hypotheek afgesloten van € 200.000,- tegen 4% rente, waarbij de maandlast € 950,- per maand bedraagt. Dan kan het financieel voordeliger zijn om je hypotheek over te sluiten naar een nieuwe hypotheekverstrekker die een lagere rente hanteert (laten we zeggen 1,25%). 

Het oversluiten van deze hypotheek zorgt ervoor dat je maandelijks minder rente hoeft te betalen en daardoor meer kan aflossen terwijl je nog een leuk bedrag over houdt. Jouw huidige hypotheek wordt vervangen door een die hoger is (i.v.m boeterente, taxatiekosten, notariskosten etc.) maar door de lage rente ga jij € 230,- per maand besparen!

Huidige situatieNieuwe situatieVerschil
Hypotheek€ 200.000,-€ 216.000,-€ 16.000,-
Rente4%1,25%2,75%
Maandlast€ 950,- p/m€ 720,- p/m€ 230,- minder p/m
Waarvan rente€ 660,-€ 225,-€ 435,- minder p/m
Waarvan aflossing€ 290,-€ 495,-€ 205,- minder p/m
Let op! Het bovenstaande voorbeeld is gebaseerd op fictieve cijfers en kan per situatie afwijken.

Benieuwd naar het maandelijkse voordeel dat jij kunt behalen?

Plan nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs. Wij kijken graag met jou mee naar de mogelijkheden zonder dat jij ergens aan vast zit.