Zorgverzekering

In Nederland is het verplicht om tenminste een basisverzekering af te sluiten. Naast het feit dat het verplicht is, is het natuurlijk ook zeer verstandig om af te sluiten. Maar lang niet alle zorgverzekeringen zijn hetzelfde, en ook de aanvullende dekkingen zijn overal weer anders.

Keuze maken

Elk jaar in de maanden november en december wordt je van alle kanten benaderd door zorgverzekeraars om dit jaar toch maar echt over te stappen. 

In feite zijn er maar 7 of 8 grote zorgverzekeraars, maar hebben ze allemaal een handvol labels die allemaal iets van elkaar verschillen. Zo heeft alleen Achmea al meer als 10 labels. Waar moet je dan op letten als je gaat vergelijken? 

Als eerste ga je beoordelen hoe groot de kans is dat jij zorg nodig hebt. Heb je kinderen die binnenkort een beugel nodig hebben? Dan is een aanvullende tandverzekering wellicht verstandig. Of heeft een van je gezinsleden regelmatig fysiotherapie nodig? Dan is het goed om dit aanvullend mee te verzekeren. 

Zo zijn er tientallen variabelen te bedenken die van belang kunnen zijn bij de keuze voor de juiste zorgverzekeraar. Zeker wat betreft een zorgverzekering geldt dat de goedkoopste niet (altijd) de beste optie is. De betaalbaarheid van de gezondheidszorg voor jouw en je gezinsleden is het uitgangspunt voor onze adviseurs. Door goed te luisteren naar jouw of jullie wordt uiteindelijk de best passende verzekering gesloten

Natura of restitutie

Naast de belangrijkste keuze op grond van de verwachte zorgkosten moet je ook nog een keuze maken tussen een natura- of een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis zijn alle ziekenhuizen aangesloten bij de zorgverzekeraar en krijg je behandelingen tot 100% vergoedt. Bij een naturaverzekering werkt een verzekeraar samen met een select aantal ziekenhuizen waardoor het kan zijn dat je niet de volledige kosten vergoedt krijgt als je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat. 

Kijk daarom voordat je een zorgverzekering afsluit altijd eerst met welke ziekenhuizen, tandartsen en bijvoorbeeld fysiotherapeuten de zorgverzekeraar zaken doet. Anders kan het zijn dat je helemaal geen uitkering krijgt.

Aanvullend

De basisverzekering is verplicht in Nederland en hier zijn regels voor opgesteld welke hulpverlening hier altijd onder moet vallen. Een verzekeraar mag hier zelf dekkingen aan toe voegen, maar kan deze basisverzekering nooit helemaal uitkleden gelukkig. 

Als jij echter een dure tandartsbehandeling of aantal behandelingen bij de fysiotherapeut nodig hebt zijn aanvullende pakketten erg handig. Voor een bedrag per maand kun je extra tandheelkundige kosten of aanvullende pakketten meeverzekeren. Omdat deze pakketten bij elke verzekeraar een andere naam hebben is het moeilijk om ze allemaal te vergelijken. Laat daarom onze adviseurs de vergelijking voor u maken!