Je woning verwarmen met een warmteterugwinning (WTW) systeem

Hoe werkt een WTW-systeem?

Bij warmteterugwinning wordt de “rest”-warmte van je huis gebruikt om nieuw water of lucht voor te verwarmen. Hiervoor heb je dan ook 2 verschillende WTW-systemen.

Balansventilatie met WTW

Bij balansventilatie wordt vervuilde lucht uit je woning geblazen, denk bijvoorbeeld aan de afzuigkap van boven je kookplaat, en schone lucht in je woning gelaten. Deze vervuilde lucht bevat veel warmte ten opzichte van de buitenlucht. Wanneer je een balansventilatie combineert met een WTW-unit zal de schone lucht van buiten alvast een beetje worden voor verwarmd door de “rest”-warmte die de vervuilde lucht vast houdt.

Douche-WTW

In tegenstelling tot een balansventilatie ben je met een douche-WTW niet afhankelijk van een grote ventilatiebuizen die door de muren lopen. Bij een douche-WTW wordt namelijk het afstromende water gebruikt om het koude tapwater alvast voor te verwarmen. Hierdoor hoeft de CV-ketel minder gas te verbruiken om de douche op een lekkere temperatuur te krijgen.

Wat zijn de voordelen van een WTW?

Minder warmte verspilling

Minder gasverbruik en dus lagere maandlast

Wat zijn de kosten van WTW?

Een balansventilatie met warmteterugwinning kan erg duur zijn als je nog geen ventilatiekanalen in de muren hebt zitten. Heb je deze al wel, dan kun je rekenen op een prijs tussen de 1000 & 2000 euro voor de unit. Let op! Bekijk altijd eerst met een expert of een WTW-unit in jouw woning past.

Een douche-WTW is kwa investering goedkoper. Het nadeel is dat deze of in de muur of onder de vloer wordt ingebouwd. Het is dus handig om deze investering te doen als je al je badkamer gaat verbouwen.

Benieuwd wat jij kan verduurzamen aan jouw woning?

Maak vrijblijvend een afspraak

Laat 1 van onze adviseurs met je mee kijken. Zo weet je precies wat jouw mogelijkheden zijn als het gaat om het verduurzamen van jouw woning.