Brand verzekeringen

De naam van deze categorie doet vermoeden dat het hier alleen om verzekeringen gaat die het brandrisico dekken, maar dat is gelukkig niet het geval. In het begin van het verzekeringstijdperk was dit wel het geval, maar de afgelopen eeuwen zijn deze verzekeringen ruimer- en ruimer geworden qua dekking. De naam ‘brandverzekering’ is echter altijd blijven hangen.

Bedrijfspand

Vrijwel elk pand in Nederland is anders, hoezeer de panden soms ook op elkaar lijken. Want niet alleen de bouw van het pand, maar ook de ligging, de bereikbaarheid voor hulpdiensten, de huurders of gebruikers en de buren bepalen het risico op schade. Naast het afsluiten van een passende verzekering worden al deze factoren door ons in kaart gebracht en waar mogelijk worden er voorzorgsmaatregelen genomen die schade kunnen voorkomen.

Inventaris/goederen

Net zoals voor het pand zelf geldt is het ook het geval met de inventaris en opgeslagen goederen. Hoe zijn de blusmiddelen geregeld? En is er een alarminstallatie? Deze aspecten nemen we mee in het uitzoeken van de best passende verzekering.

Huurdersbelang

Wanneer je een pand huurt en deze casco opgeleverd krijgt wil je vaak wat meer comfort en uitstraling. Van je eigen geld laat je een keuken en toilet plaatsen, knap je de wanden en vloeren op en zorg je voor verwarming & airco. Al deze toevoegingen aan het pand zijn niet verzekerd op het moment dat er iets gebeurd. De verhuurder hoeft deze zaken niet te verzekeren, hij heeft deze immers niet aangebracht. Het is daarom goed om de investeringen in een huurpand goed te verzekeren.

Machines

Grote, kostbare machines zijn niet meer meeverzekerd onder een inventaris/goederenverzekering. Deze objecten hebben hun eigen brandverzekering. Omdat machines veelal specialistisch zijn worden ze ook zo verzekerd. De machines hebben hun eigen, specifieke verzekering.

Glas

Zeker bij een verhuurd pand gebeurt het nogal eens dat zowel huurder als verhuurder het glas in het pand verzekerd hebben. Zonde van het geld. Ook andersom gebeurt het vaak, dan hebben beide partijen het glas in het pand niet verzekerd. Wie gaat er dan betalen bij schade?

Overige brandverzekeringen

Sommige verzekeraars maken één grote verzekering waarbij ze alle bovenstaande risico`s in een keer verzekeringen, bij andere verzekeraars krijg je voor alle dekkingen een aparte verzekering. Naast de genoemde dekkingen zijn er ook nog deze, minder vaak voorkomende brandverzekeringen: 

  • Lichtbakken/letters
  • Zonnewering/screens
  • Terrasmeubilair
  • Reclamebord