Uitvaartverzekering

Wanneer je geen behoefte hebt aan het denken aan financien tijdens het afscheid nemen, kan het afsluiten van een uitvaartverzekering een uitkomst zijn. Hierdoor hoeven je nabestaanden niet op te draaien voor de kosten die dit met zich mee brengt. 

De hoogte van de premie hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan je leeftijd. Bijvoorbeeld; hoe ouder je bent hoe kleiner de mogelijkheden zijn. Wanneer je op een oudere leeftijd jezelf zou verzekeren, is vaak de premie ook hoger. Een andere factor is de pakketgrootte, dit geldt vooral bij een naturaverzekering. 


Verschillende soorten uitvaartverzekering:

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering houdt in dat er een bedrag uitgekeerd wordt aan de nabestaanden van de overledene. Dit bedrag mogen zij dan ook enkel besteden aan de uitvaart. Hierbinnen valt er zelf te kiezen voor een uitvaartverzorger, maar dit kan ook via de verzekeraar. 

De sommenpolis

Wanneer de persoon in kwestie komt te overlijden, krijgen nabestaanden een vast bedrag. Dit bedrag mogen zij vrij besteden.

De naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is er geen geld in het spel, maar wordt er gekeken naar de basisonderdelen van een uitvaart. Deze worden dan wanneer de persoon komt te overlijden geregeld. Wanneer er behoefte is aan iets extra’s, worden deze kosten vaak niet gedekt.

Combinatie-uitvaartpolis

Het gebeurd regelmatig dat nabestaanden van een persoon met een uitvaartverzekering alsnog moeten bij betalen. Dit komt omdat het uitgekeerde bedrag vaak niet genoeg is. Hierdoor worden combinatie-uitvaartpolissen vaak aangeraden. Dit is simpelweg een naturaverzekering gecombineerd met een kapitaalverzekering. De kapitaalverzekering zorgt ervoor dat er een bedrag wordt uitgekeerd om extra kosten en/of wensen te betalen.


Naast de juiste verzekering is het indexeren van de polis ook erg belangrijk. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag ieder jaar verhoogd wordt op basis van de stijging van de uitvaartkosten. Door dit juist door te voeren voorkom je dat het uitgekeerde bedrag te laag is om een uitvaart van te betalen. 

Veel verzekeraars passen de polis automatisch aan, vaak wordt dan de premie wel verhoogd.

Kosten van je uitvaart berekenen?

Gebruik onze uitvaartkostenmeter