Voertuigen & mobiliteit

Motorvoertuigen moeten in Nederland verplicht verzekerd zijn met een WA-verzekering. Een WA-verzekering dekt alle schade die je als bestuurder van een auto kunt toebrengen aan mensen, auto`s of andere zaken. Afhankelijk van de waarde van je auto kies je er zelf voor om de auto aanvullend ook tegen bijvoorbeeld brand en diefstal te verzekeren. Nieuwe en jong gebruikte auto`s worden vaak allrisk verzekerd om te voorkomen dat je te veel geld zelf moet betalen bij een (forse) schade.

Net als bij particuliere verzekeringen bepaalt onder andere de hoeveelheid schadevrije jaren de premie van de verzekering. Dit geldt voor personenauto`s, maar ook voor bestelbussen en vrachtwagens. Kun je de BTW verrekenen? Dan wordt de auto ook exclusief BTW verzekerd.

Verder zijn de waarde van het te verzekeren voertuig en het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden bepalend voor de premie. Heb je een dure bedrijfsauto of luxe personenauto? Dan zal de verzekeraar beveiligingseisen stellen aan jou. Controleer daarom altijd goed welke eisen een verzekeraar stelt om te voorkomen dat je bij diefstal van het voertuig geen uitkering krijgt.

Zakelijke auto`s worden ook met regelmaat speciaal aangepast aan de wensen van de eigenaar. Denk aan belettering, een speciale kleurstelling of een op maat gemaakte inbouw of opbouw. Bij het afsluiten van een verzekering moet je er goed op letten dat je dit ook meeverzekert. Als er een speciale kraan of koelinstallatie op gebouwd is, is deze niet standaard meeverzekert. Meer nog dan bij een personenauto is het belangrijk om hier goed op te letten.

In de categorie mobiliteit en vervoer kennen we de verzekeringen voor alle voertuigen waar jij als eigenaar of je personeel mee de weg opgaat. Of dit nu een auto is voor je accountmanager of een TukTuk voor promotionele doeleinden, zolang het op de openbare weg mag rijden en het een motor heeft dient het vervoermiddel verzekerd te zijn. Voor alle soorten voertuigen zijn er ook speciale verzekeringen af te sluiten.

Naast een autoverzekering, bestelautoverzekering of vrachtwagenverzekering kun je binnen deze categorie ook de volgende verzekeringen afsluiten:

Werkmateriaal

Net als bij motorvoertuigen op de openbare weg kun je bij werkmaterieelverzekeringen kiezen tussen WA & WA + casco (allrisk) dekking. Onder werkmaterieel wordt verstaan: heftruck, palletwagen, stapelaars, veegwagens, schrobmachines, golfkarretjes, etc. Deze voertuigen kun je WA verzekeren. Je bent dan verzekerd als deze machines schade toebrengen aan mensen of hun eigendommen. Ook zijn deze machines te verzekeren tegen brand, diefstal en andere beschadigingen. Deze schades vallen onder de cascodekking.

Ongevallenverzekering

De meest bekende verzuimverzekering. Je bent verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen bij ziekte. Afhankelijk van je financiële buffer kies je een eigen risicoperiode of wachttijd, de rest van deze twee jaar heb je recht op een uitkering vanuit deze verzekering. Jij betaalt het salaris door aan je medewerker, van de verzekeraar krijg je hier een vergoeding voor, eventueel inclusief aanvullende uitkering voor je vaste werkgeverslasten.

Eigen vervoer verzekering

Bescherm je personeel voor onvoorziene kosten als zij tijdens werktijd betrokken raken bij een ongeval, of erger, komen te overlijden. Een ongevallenverzekering keert een vastgesteld bedrag uit wanneer een medewerker betrokken is bij een ongeval en hier letsel aan overhoudt, bij een overlijden krijgen de nabestaanden een eenmalige uitkering.

Transportverzekering

Laat je regelmatig goederen vervoeren? Dan kan het goed zijn dat je deze verzekering nodig hebt. Een vervoerder is in vrijwel alle gevallen maar heel beperkt aansprakelijk voor de schade die ontstaan aan goederen. De mate van aansprakelijkheid hangt af van de voorwaarden waaronder vervoerd wordt. Vaak gaat deze aansprakelijkheid niet verder dan zo`n € 11,- per kilogram. Dat wil zeggen: als jij een pallet telefoons laat vervoeren is de vervoerder maar zeer beperkt aansprakelijk. Om die reden is het verstandig om, indien je waardevolle goederen laat transporteren, deze ook aanvullend te verzekeren.

Als transporteur is een transportverzekering ook belangrijk. In de voorwaarden die je als transporteur hanteert staat namelijk tot welk bedrag jij aansprakelijk bent. Een verzekeraar zal schade, ontstaan tijdens een transport, in veel gevallen voor jou betalen.