Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de E-bike

Nederland is weer in lockdown en ook restaurants moeten hun deuren sluiten. Dit maakt dat veel restaurants gaan bezorgen. Dit gebeurt steeds vaker met elektrische fietsen en dit is niet geheel zonder risico. Stel je voor, een maaltijdbezorger rijdt met zijn of haar elektrische fiets een voetganger aan. Deze voetganger loopt hierdoor een dwarslaesie en hersenletsel op. De voetganger is tennislerares en lijdt zo flinke economische schade, zij kan haar werk niet meer kan uitvoeren. Wat dan?

De eigenaar van de pizzeria die de bezorger opdracht heeft gegeven voor het bezorgen van de pizza verwacht dat hij of zij dit op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan claimen. Maar dit is niet het geval. Zoals je kunt begrijpen gaat dit de ondernemer ontzettend veel geld kosten, faillissement is zelfs niet uitgesloten.

Welke verzekering moet je afsluiten voor een e-bike voor zakelijk gebruik?

Elektrische fietsen die zakelijk worden gebruikt, vallen niet onder de standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook niet onder de wet die regelt dat voor motorrijtuigen een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Voor de e-bikes die zakelijk worden gebruikt dient een speciale verzekering te worden afgesloten. Hier zijn helaas niet alle ondernemers van op de hoogte.

In de WAM, Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen, staat voor welke voertuigen een verzekeringsplicht geldt. Speed-Pedelecs bijvoorbeeld, dit zijn elektrische fietsen die sneller kunnen dan 25 kilometer per uur, hebben een verzekeringsplicht. E-bikes, deze kunnen maximaal 25 kilometer per uur, hebben deze verplichting niet.

Wanneer je als particulier met een e-bike schade veroorzaakt valt dit wel onder de aansprakelijkheidsverzekering. Zakelijk gebruik is uitgesloten van deze particuliere dekking.

Motorrijtuigen en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Verzekeraars hebben met elkaar afgesproken dat motorrijtuigen niet onder de dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vallen. Deze zijn namelijk al gedekt door de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Zoals hierboven aangegeven vallen E-bikes buiten deze wettelijke aansprakelijkheidsverplichting en deze vallen dus tussen de wal en het schip. 

Wees alert wanneer je als restaurant gaat bezorgen

Vooral de kleine ondernemers die gaan beginnen met bezorgen zijn een kwetsbare groep. Het komt vaker voor dat zij bijvoorbeeld geen verzekeringsadviseur in de hand nemen en de verzekeringen direct afsluiten bij verzekeraars. Zij lopen hierdoor het risico niet goed geadviseerd te worden, waardoor zij mogelijk onterecht uitgaan van een bepaalde dekking. 

De kans is groot dat meer horecaondernemers in de coronacrisis zijn gaan bezorgen. Juist om die reden is het eigenlijk bijzonder dat er (nog) niks is geregeld omtrent E-bikes en de zakelijke aansprakelijkheid. Het grootste gedeelte van de verzekeraars heeft na het vrijstellen van E-bikes voor de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen het aansprakelijkheidsrisico voor E-bikes in de particuliere aansprakelijkheidsverzekering wel opgenomen. 

Vragen of hulp nodig?

Zo zie je, het kan erg verstandig zijn je goed te laten informeren en adviseren over de werkzaamheden die jij en jouw medewerkers verrichten. Zo vindt je de verzekering die het beste bij jou en jouw bedrijf past.

Heb je vragen over de E-bike, maaltijdbezorging en/of de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan klaar om jouw bedrijf te voorzien van het beste advies!