Overlijden, wat gebeurt er met je bedrijf?

Jij bent de drijvende kracht achter uw onderneming. Met veel passie en ambitie ga je dagelijks aan de slag. Maar wat als je komt te overlijden? Wat gebeurt er dan met jouw bedrijf? Hoe zit het met de financiële afwikkeling? We zetten het voor jouw familie op een rij! De eerste vraag die wordt gesteld als een ondernemer overlijdt is: wie wordt eigenaar van het bedrijf. Het antwoord is afhankelijk van je ondernemingsvorm. Dat kan variëren van een eenmanszaak, maatschap, vof tot en met een (flex) besloten vennootschap.

Ondernemingsvormen

Heb je een eenmanszaak en komt je te overlijden, dan gaan de bezittingen, maar ook schulden naar je erfgenamen. De Belastingdienst komt al vrij snel met een aanslag. Als het nodig is kunnen nabestaanden eventueel uitstel of spreiding van betaling aanvragen. 

Bij een maatschap of vof (vennootschap onder firma) sluiten de eigenaren bij de start van de onderneming een overeenkomst. Daarin staat wat de overgebleven maten of vennoten gaan doen als een collega-eigenaar overlijdt. Doorgaans wordt zijn aandeel overgenomen door de andere eigenaren. Let op: het is direct afrekenen bij de Belastingdienst. 

Er is maar één rechtspersoon waarbij de aandelen rechtstreeks bij de erfgenamen terechtkomen: de bv of de flex bv. Deze rechtsvorm heeft namelijk eigen verplichtingen en rechten.

Voldoende inkomen nabestaanden

Wat gebeurt er na je overlijden met het inkomen van je gezin of partner? In veel gevallen is het gezin (deels) afhankelijk van het inkomen uit de onderneming. Hoeveel inkomen kan je gezin of partner na uw overlijden nog uit de onderneming halen? Is dat toereikend? Het is raadzaam deze risico’s tijdig in kaart te brengen. 

Komt je familie in financiële problemen of is er geen opvolging dan kan het bedrijf ook worden verkocht. Maar staat de opbrengst dan ook garant voor voldoende inkomen? Veel ondernemers sluiten daarom op voorhand al een overlijdensrisicoverzekering af. 

De gevolgen van het overlijden in uw specifieke situatie brengen we graag samen met jou in kaart. Daarbij brengen we het inkomensverlies in beeld en bekijken we de (on)mogelijkheden in de financiële afwikkeling met de Belastingdienst. Interesse? Neem dan contact met ons op