Je eerste huis kopen, waar moet je op letten?

Spannend! Jij of jullie willen een huis gaan kopen. Maar waar moet je allemaal op letten? Van familieleden en vrienden krijg je goedbedoelde adviezen, maar ook een paar verhalen over wat er allemaal fout kan gaan. Hoe zorg je er voor dat je alles goed doet? Dat leggen we je graag uit in dit artikel. 

Wat kan ik lenen?

Als eerste begin je met het bepalen van je maximale hypotheek. Laat door een adviseur uitrekenen wat je maximaal mag lenen. Online kun je dit ook uitrekenen echter weet je nooit zeker of je alles correct hebt ingevuld. Een adviseur bepaald de hoogte van jullie hypotheek en kan direct een indicatie geven over de haalbaarheid. 

Bieden

Wanneer je een woning hebt gevonden die voldoet aan jullie eisen vraag je bij de verkopend makelaar een bezichtiging aan. Hebben jullie een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan zal ik dit allemaal voor jullie regelen. 

Als de woning voldoet aan jullie verwachtingen ga je een bod uitbrengen. In de huidige tijd zul je zien dat veel woningen voor de vraagprijs of zelfs meer weggaan. Wil je een reële kans maken om de gelukkige koper te zijn betekent dat je niet te laag moet bieden. 

Wordt het bod geaccepteerd? Dan ben jij formeel de koper. De verkopers stoppen hun onderhandeling met andere bieders en gaan alleen met jullie verder. 

Controleren 

Als het bod is geaccepteerd gaat de verkopend makelaar een concept koopovereenkomst opmaken. Het is verstandig om, zodra je weet dat jullie de kopers zijn, een bouwkundige keuring aan te vragen. In het keuringsrapport staan alle verborgen verbreken keurig opgesomd en tevens is er een voorzichtig meerjaren-onderhoudsplan in opgenomen. 

Dit rapport geeft je inzicht in de directe kosten en toekomstige kosten die je kwijt bent aan het opknappen of repareren van de woning. 

Komt uit dit rapport naar voren dat er onoverkomelijke problemen zijn? Zoals bijvoorbeeld een verzakte fundering of constructiefouten? Dan mag je vaak de koop ongedaan maken. 

Ook laat je de concept koopovereenkomst controleren door je hypotheekadviseur. De adviseur kijkt of er geen onmogelijke clausules in zijn opgenomen die jullie een financiële strop kunnen worden. 

Hypotheek aanvragen

Nu de biedingen achter de rug zijn en de woning geen mankementen vertoont moet de hypotheek aangevraagd worden. 

Een onafhankelijk hypotheekadviseur vergelijkt vrijwel alle banken in Nederland om zo de beste hypotheek voor je af te sluiten. Daarnaast bepaald hij samen met jullie welke hypotheekvorm er het beste bij je past. Wil je alles volledig aflossen? Of heb je liever nog een stukje aflosvrij om op deze manier de maandlasten iets lager te houden? Als duidelijk is welke hypotheek het best bij jullie past wordt deze aangevraagd. De adviseur houdt in de gaten of de aanvraag ook goed gaat. 

En verder? 

Omdat je woonsituatie ingrijpend veranderd als je voor het eerst een huis koopt zal je hypotheekadviseur ook verder kijken dan alleen naar jouw hypotheek.

Omdat er zoveel veranderd adviseert en bemiddeld je adviseur ook bij je overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering, woonlastenbeschermer en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarnaast zal hij met jullie bespreken of het verstandig is om bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap aan te gaan of een testament op te laten maken. 

De adviseur kijkt dus niet alleen naar jullie huidige situatie maar zeker ook naar jullie toekomstige. Samen met jullie zal een adviseur er alles aan doen om jullie financieel veilig in je nieuwe huis te laten wonen. 

Kortom: Het kopen van een huis is misschien wel de duurste beslissing die je in je hele leven maakt. Laat je daarom bijstaan door experts!