Bijzondere bromfiets krijgt kentekenplicht

Sinds 1 januari 2024 gelden er nieuwe regels voor de toelating van bijzondere bromfietsen in het verkeer. Per 1 juli 2024 hebben deze zelfde bromfietsen ook een kenteken- en registratieplicht.

Bijzondere bromfietsen
Een bijzondere bromfiets is een licht en langzaamrijdend voertuig. Doordat ze bepaalde specifieke kenmerken hebben, zijn het geen reguliere bromfietsen. Per 1 januari 2024 mogen deze bijzondere bromfietsen de openbare weg op, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Dit is voor deze bijzondere bromfietsen het geval:

BSO-Bus, Kickbike Luxury, Kickbike Cruise, Kickbike Fat Max, LEF (voorheen E-One), Ninebot type E, Ninebot type Urban, Paukool, Qugo Runner, Robin-M1, Segway, Swing, Trikke, Virto, VirtoS, Yedoo Mezec en de Zappy3

Aan welke eisen moet je bijzondere bromfiets voldoen?

Vanaf 1 januari 2024 moet er voor deze bijzondere bromfietsen een nationale typegoedkeuring zijn afgegeven door de RDW. Anders mogen ze de openbare weg niet op. De producent van een bijzondere bromfiets moet de typegoedkeuring aanvragen bij de RDW. Deze geeft de typegoedkeuring alleen af als het voertuig voldoet aan de gestelde technische eisen. De bijzondere bromfiets:

 • rijdt niet harder dan 25 km/u;
 • heeft een elektromotor met een maximaal vermogen van niet meer dan 4 kW;
 • is geen gehandicaptenvoertuig, elektrische fiets met trapondersteuning of reguliere bromfiets;
 • is verzekeringsplichtig. Tot 1 juli 2024 moet er een verzekeringssticker op het voertuig zijn geplakt; en
 • heeft per 1 juli 2024 een kenteken(plicht).

Voor het besturen van een bijzondere bromfiets

 • moet je minimaal 16 jaar oud zijn;
 • moet je zorgen voor een WA-verzekering voor de bijzonder bromfiets;
 • moet je rijden op een bromfietspad (of op de rijbaan als er géén bromfietspad is);
 • rij je zoveel mogelijk rechts op de rijbaan;
 • mag je niet op de stoep rijden; en
 • hoef je geen rijbewijs te hebben en geen helm te dragen. 

Dit veranderd er per 1 juli

Vanaf 1 juli 2024 geldt er een kenteken- en registratieplicht voor de bijzondere bromfietsen (met typegoedkeuring) op de openbare weg. De eigenaar of houder moet vanaf 1 juli 2024 voor een bijzondere bromfiets een kenteken aanvragen bij de RDW. Ook moet deze bijzondere bromfiets worden geregistreerd in het kentekenregister van de RDW. Tot 1 juli 2024 blijft het verplicht om een verzekeringssticker op het voertuig te plakken. Na registratie moet er, per 1 juli 2024, op de bijzondere bromfiets een kentekenplaat op het voertuig bevestigd zijn. Aan de hand van het kenteken kan in het RDW-register gecontroleerd worden of en bij welke verzekeraar de bijzondere bromfiets is verzekerd.

Heb jij een elektrische step? In dit artikel vertellen we je meer over dingen waar je rekening mee moet houden.

Heb jij hulp nodig met het verzekeren van jouw bijzondere bromfiets? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen jou met de zoektocht naar jou ideale verzekering!