6 tips om jouw zorgverzekering te vergelijken

Het einde van het jaar nadert en dit betekent dat het weer tijd is om jou zorgverzekering te gaan bekijken. We hebben 6 tips om snel en goed jouw zorgverzekering te vergelijken. 

1. Vergelijk altijd je zorgpolis

Zorgverzekeringen vergelijken is altijd verstandig. Het is uiteraard het gemakkelijkst om te blijven zitten, maar dat is niet altijd de beste keuze. Door zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken, kom je te weten of je maandelijks kunt besparen op je zorgpremie. Je hebt niets te verliezen! 

2. Kies niet alleen voor de laagste prijs

De goedkoopste zorgverzekering afsluiten, is niet altijd verstandig. Het gezegde is niet voor niets ‘goedkoop is duurkoop’. Kijk goed naar de hoogte van de vergoedingen en onderzoek ook of de zorg die jij nodig hebt aangeboden wordt. Naarmate je ouder wordt, verandert ook je zorgbehoefte. Elke levensfase kenmerkt zich door specifieke behoeftes. 

3. Stap pas over als de zorgcontracten bekend zijn

Vaak is er na de bekendmaking van de zorgpremies op 12 november nog tijd nodig om overeenkomsten te regelen. Deze regelwerkzaamheden stellen je geduld op de proef. Het advies is om te wachten totdat alles rond is. Als de overeenkomsten klaar zijn, weet je namelijk welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Dit is het kiezen van een budget of naturapolis cruciale informatie. 

4. Verhoog je eigen risico

Als je weinig zorg nodig hebt, kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Het standaard eigen risico is 385 euro, maar je kunt dit bedrag verhogen naar 885 euro. Door het eigen risico te verhogen, kun je op de maandpremie besparen. Het is verstandig om het bedrag dat je bespaart apart te houden, zodat je een buffer hebt wanneer je onverwacht hoge ziektekosten moet betalen. 

5. Maak een keuze tussen restitutie of naturaverzekering

Als je ervoor kiest om je eigen risico te verhogen, volgt er nog een belangrijke keuze. Ga je voor een restitutie- of een naturaverzekering? Bij een naturazorgverzekering ben je niet altijd vrij om zelf een zorgaanbieder te kiezen. Dat kan lastig zijn als de geselecteerde zorgaanbieder niet bij jou in de buurt zit. Het is daarom zeer belangrijk om te kijken welke zorgaanbieders bij een naturazorgverkering zijn aangesloten. Bij een restitutieverzekering heb je wel vrije keuze, maar dat betekent wel dat deze zorgpolis duurder is. 

6. Bereken je kosten

Pak je rekenmachine erbij als je gaat vergelijken. Bereken van tevoren of de extra premie voor de aanvullende verzekering opweegt tegen de (verwachtte) kosten van de zorgverlener. Voor een aanvullende tandartsverzekering betaal je maandelijks bedrag, maar weegt dat op tegen de gemaakte kosten? Soms is het verstandiger om zo’n behandeling zelf te betalen. Dat kan voordeliger zijn dan maandelijks een bedrag neertellen. 

Hulp nodig?

Op de website van de rijksoverheid staat een duidelijk overzicht met vraag en antwoord over jouw zorgverzekering, super handig dus!

Kom je er zelf niet uit? dan zijn wij er natuurlijk om je te helpen met het zoeken naar een passende zorgverzekering. Neem gerust contact met ons op