Hypotheek en studieschuld, kan dat?

Ja dat kan! De hoogte van de schuld heeft wel effect op wat je maximaal kan lenen op basis van het inkomen. Dus wil je weten wat dit voor jou betekent? Dan is het verstandig om hier vooraf advies over in te winnen. Hier helpen wij je uiteraard graag bij.  

Huis kopen

Wanneer je een huis wilt kopen wordt er gekeken wat je met het huidige inkomen kan lenen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de schulden die er zijn. Denk aan Doorlopende Kredieten, Telefoonkrediet, Leasecontracten e.d., maar ook Studieschulden. 

In Nederland heb je op dit moment twee soorten schulden, namelijk schulden vóór 1 september 2015 en schulden ná 1 september 2015. Na deze datum is namelijk de basisbeurs afgeschaft en is het Leenstelsel hiervoor in de plaatst gekomen. Afhankelijk van welke schuld je hebt wordt 0,45% of 0,75% van het oorspronkelijk leenbedrag in mindering gebracht op de maximale maandlast. 

Voorbeeld

Stel je hebt een oorspronkelijke schuld van € 20.000,- met als ingangsdatum 1 januari 2014. Dan wordt € 150,- als verplichting meegenomen en in mindering gebracht op de maximale hypotheek. 

Indien er met het huidige inkomen € 750,- per maand aan hypotheek betaalt mag wordt, wordt dit verlaagd naar € 600,-. 

Aflossen?

Het kan in sommige gevallen handig zijn om de schuld af te lossen. Stel in bovenstaand voorbeeld bedraagt de actuele schuld nog € 1.000,-. Wanneer deze € 1.000,- volledig is afgelost, dan wordt er geen € 150,- van het huidig maandbedrag afgehaald. 

Wilt u meer weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat je goed voorbereid bent. Je kunt ons gerust bellen of mailen