Problemen met de fundering in Nederland

Een groot deel van Nederland heeft te maken met slappe grond, waardoor veel huizen een fundering nodig hebben. Tegenwoordig wordt vooral beton gebruikt, maar vóór 1970 werden houten palen in de grond geslagen. Er is echter geen uitgebreide registratie van deze palen in Nederland. We weten weinig over die palen en eventuele paalrot. Dit wordt pas duidelijk als je onder de woning kijkt, het hout inspecteert en monsters test op schimmels en bacteriën in een laboratorium.

Problemen door droogte

Droogstand blijkt de grootste boosdoener te zijn, vooral als het gaat om paalrot en inklinking van de grond. Een fundering hoort onder water te staan. Als de palen droog komen te staan door bijvoorbeeld de droge zomers van de laatste jaren, treedt paalrot op. Daarnaast zorgt droogte ervoor dat de grond inklinkt, vergelijkbaar met een opdrogende spons die krimpt. Wanneer de grond vervolgens weer nat wordt, zet deze niet precies uit naar zijn oorspronkelijke staat. Dit kan resulteren in ongelijke verzakkingen, waarbij bijvoorbeeld de woonkamer meer zakt dan de achterkamer. Als oplossing wordt de grond waar nodig opgehoogd met verschillende lagen zand. Dit proces is echter niet altijd gelijkmatig of symmetrisch, waardoor steden en dorpen steeds zwaarder worden door al deze ophogingen. Daarnaast heeft klimaatverandering invloed op de grondwaterstanden, met gebieden in Nederland die al meters zijn verzakt.

Nationaal funderingsfonds

In Nederland wordt momenteel gewerkt aan de oprichting van een nationaal funderingsfonds, waar jij terecht kunt voor ondersteuning bij funderingsschade die je zelf niet kunt bekostigen. Daarnaast heeft het Nederlands Woningwaardeninstituut (NWWI), in samenwerking met vooraanstaande partijen, het initiatief genomen om makelaars te voorzien van een woningkenmerkenrapport. Dit rapport biedt inzicht in alle klimaatrisico’s van een woning, zodat potentiële kopers goed geïnformeerd worden.

Wij hebben 3 tips:

Onderzoek uitvoeren

Laat onderzoek uitvoeren Als jij de tijd en middelen hebt, is het raadzaam om zelf onderzoek te laten doen naar de fundering van een woning. De kosten hiervan variëren tussen de € 1.000 en € 6.000, afhankelijk van het type onderzoek. Op basis hiervan kun je beslissen of de aankoop van een woning financieel haalbaar is. Binnenkort zal het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) een snelle scan (QuickScan of GevelScan) introduceren, en ook bedrijven zoals Aveco de Bondt voeren onderzoek uit op dit gebied.

Hypotheek aanpassen

Pas je hypotheek aan en spaar met een lineaire hypotheek los je in de beginfase veel af. Mocht er funderingsproblematiek optreden en extra geld nodig zijn om dit op te lossen, dan kan er al gespaard zijn en kan de hypotheek mogelijk worden verhoogd. Lees meer over hypotheken

Bezoek websites

Ga naar Bodemdalingskaart.nl of het funderingsloket van de gemeente. Bij de meeste gemeenten kun je hier terecht voor informatie en advies over funderingen.

Wil jij meer weten of zijn er vragen opgedoken over jouw hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op!