Waarom het belangrijk is om tweestapsverificatie te gebruiken

Jouw woning staat vol met waardevol bezit, persoonlijke herinneringen en privégegevens. Grote kans dat jij de voordeur niet wagenwijd open laat staan. Voor jouw online accounts geld het zelfde; vakantie foto’s, spaargeld en andere waardevolle items staan opgeslagen in verschillende online accounts. Dus is het belangrijk om ook hier “de deur” goed op slot te houden. Met sterke wachtwoorden kom je een heel eind, maar wat als een (cyber)crimineel toch jouw wachtwoord weet te bemachtigen? Dan is het fijn dat de website/app waar de hacker in probeert te komen nog een keer extra verifieerd dat jij het bent.

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie (ook wel 2 factor authenticatie of 2FA genoemd) is een extra beveiligingslaag die vereist dat je naast je wachtwoord ook een unieke code invoert die naar je telefoon of een ander apparaat wordt gestuurd. Zo weet de website/app zeker dat jij degene bent die jouw gegevens opvraagt. Het idee hierachter is dat cybercriminelen geen toegang hebben tot jouw telefoon en dus jij de enige bent die toegang heeft tot jouw account, zelfs als iemand je wachtwoord weet of heeft gestolen.

Tweestapsverificatie biedt verschillende voordelen voor je online veiligheid:

  • Het verkleint de kans dat hackers toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens, zoals uw e-mail, bankrekening of sociale media.
  • Het maakt het veel moeilijker voor hackers om in te breken in je account, omdat ze niet alleen je wachtwoord, maar ook je telefoon of apparaat nodig hebben.
  • Het waarschuwt je als iemand probeert in te loggen op je account vanaf een onbekende locatie of apparaat. Je krijgt dan een melding met een code die je moet invoeren om verder te gaan. Als je dat niet doet, wordt de inlogpoging geblokkeerd.
  • Het maakt het makkelijker om uw accounts te herstellen als u uw wachtwoord bent vergeten of als uw apparaat is gestolen of verloren.
  • Het geeft u meer controle over wie er toegang heeft tot uw accounts en wanneer.

Hoe zet in tweestapsverificatie aan?

Veel online diensten bieden 2 staps verificatie aan als een optionele of verplichte functie. Je kunt het meestal inschakelen in de instellingen of beveiligingsopties van je account. Het kan zijn dat je een app moet downloaden, zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator, om de codes te genereren of te ontvangen.

Tweestapsverificatie is een eenvoudige maar effectieve manier om je online accounts te beschermen tegen ongewenste toegang. Het kost je slechts een paar seconden extra tijd om in te loggen, maar het kan je veel problemen besparen als iemand probeert je gegevens te stelen of te misbruiken. Daarom raden we je aan om 2 staps verificatie te gebruiken waar mogelijk en zo je online veiligheid te vergroten.