Cyberverzekering voor jouw bedrijf?

Voor het eerst zien ondernemers een eventuele cyberaanval als een groot risico, dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Allianz. Hierdoor willen steeds meer bedrijven zich verzekeren tegen het risico op DDos-aanvallen, gijzelsoftware, virussen en datalekken. Dit is natuurlijk logisch, want de schade die een dergelijk iets kan aanrichten is erg groot.

Zeven jaar geleden werden deze verzekeringen voor het eerst geïntroduceerd, sinds dien zijn ieder jaar steeds meer bedrijven overtuigd van het nut. Ook verzekeraars zien het animo in deze verzekering en spelen daar op in. De eerste paar jaren waren het vooraal kleine of juist erg grote bedrijven die interesse hadden in dit product. Kleine bedrijven maken graag gebruik van de middelen die bij een dergelijke verzekering komen kijken, simpelweg omdat zij dat niet in huis hebben. Voor grote bedrijven was het risico en de schaal daarvan te lastig om in te schatten. Hierdoor hebben zij een cyberverzekering afgesloten, zo kunnen zij een groot risico ontlopen. Nu hebben ook de bedrijven van middenklasse interesse.

Je bedrijf kan zich natuurlijk verdedigen tegen dergelijke software en de eventuele schade, maar voorkomen is geen garantie helaas. Recentelijk is gebleken dat de gevolgen flink uit de hand kunnen lopen. Zo lag het systeem van de universiteit van Maastricht plat door gijzelsoftware, maar was er ook sprake van een data-lek bij honderden bedrijven. Verzekeraars hebben dit opgemerkt en hebben een aanbod. Wat kan je precies verzekeren?

Verzekerd?

De precieze verzekerde zaken verschillen natuurlijk per verzekeraar. Over het algemeen gelden er voorwaarden die de gevolgen van een cyber aanval dekken. Denk ook aan zaken als de kosten om een dergelijk probleem op te lossen, het herstellen van de software, eventuele betaling van losgeld, misgelopen winst door een cybercrime en juridische hulp. Om je te kunnen verzekeren zijn er vaak een aantal maatregelen die je zelf moet treffen.

Door deze maatregelen ben je allereerst natuurlijk al beter beschermd tegen eventuele cybercrime. Denk hierbij al aan reguliere zaken zoals beveiliging op je apparatuur, toegangsbeveiliging, systeembeheer en veilig omgaan met gegevens. De maatregelen verschillen natuurlijk per verzekeraar. Misschien heb je deze al uit jezelf toegepast, het is in ieder geval goed om hier over na te denken, en eventueel verzekerd tegen te zijn.

Heb je vragen of wil je graag contact met ons? Klik dan hier.