De impact van Prinsjesdag op het MKB

Eerder plaatsten we al een artikel met een terugblik op Prinsjesdag. Maar voor jou als ondernemer in het MKB zijn er ook een aantal aanpassingen van toepassing. We zetten de belangrijkste punten kort en bondig voor je op een rijtje. Zo ben je binnen no-time weer op de hoogte!

Belastingvrije thuiswerkvergoeding

Betaal jij je werknemers een thuiswerkvergoeding? Vanaf 1 januari mag dit een onbelaste vergoeding van maximaal € 2,- per dag zijn. Met deze vergoeding kunnen extra uitgaven van de werknemer gecompenseerd worden, zoals: elektriciteit, verwarming, wc-papier en koffie/thee. Voor woon- en werkverkeer blijft de onbelaste reiskostenvergoeding ook bestaan. Het gaat hierbij om een bedrag van maximaal € 0,19 per kilometer.

Thuiswerkplek

Ook mag je als werkgever een onbelaste vergoeding geven voor het inrichten van een thuiswerkplek. De kosten voor benodigdheden kun je vergoeden via gerichte vrijstellingen binnen de werkkostenregeling. 

Meer Milieu-investeringsaftrek

De steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek worden verhoogd. Dit betekent dat je vanaf 2022 een stuk voordeliger kunt investeren in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Als bedrijf kun je meer kosten van je fiscale winst aftrekken. Nu zijn de percentages nog: 13,5%, 27% en 36% maar vanaf 1 januari 2022 is dit: 27%, 36% en 45%. 

Personeelstekort 

Naar verwachting loopt de werkloosheid in 2022 een klein beetje op. Van 3,4% in 2021, naar 3,5% in 2022. Goed nieuws voor de werknemers, maar een uitdaging voor de werkgevers. Goed personeel is lastig te vinden. 

Verrekening vennootschapsbelasting 

Ongeveer 20.000 Nederlandse bedrijven kunnen vanaf 1 januari 2022 vooraf betaalde dividendbelasting en kansspelbelasting (voorheffingen) alleen nog verrekenen met te betalen vennootschapsbelasting. Als er in een jaar geen vpb verschuldigd is, dan vindt er in dat jaar geen teruggaaf door de Belastingdienst meer plaats. Dit kan dan in een later jaar verrekend worden. Dit betekent niet dat dit direct in het eerstvolgende jaar moet gebeuren. Niet verrekende voorheffingen kunnen onbeperkt worden doorgeschoven naar latere jaren. 

Vrije ruimte werkkostenregeling

De vrije ruimte in de WKR was in 2020 en 2021 wat ruimer, maar is vanaf 2022 weer ‘normaal’. Dit betekent 1,7% bij een fiscaal loon tot en met €400.000 en 1,18% bij een fiscaal loon boven de €400.000.

Zelfstandigenaftrek blijft dalen

Tot en met 2027 daalt de maximale zelfstandigenaftrek ieder jaar met € 360,-.  Uiteindelijk zal de zelfstandigenaftrek in 2036 uitkomen op maximaal 3.240 euro. In 2022 kun je maximaal € 6.310,- zelfstandigenaftrek krijgen.