Thuiswerken veilig? Cybercrime & corona

Thuiswerken

De afgelopen maanden zijn veel werknemers noodgedwongen thuis gaan werken. Zeker in het begin heeft dit voor sommigen wat voeten in de aarde gehad, met name als het gaat om het inrichten van een thuiswerkplek. Ben je gewend aan een veilige online omgeving op je kantoor, kan dat zo ineens heel anders zijn met werknemers die vanuit huis inloggen.

Cybercriminaliteit heeft deze periode helaas ook een vlucht genomen. Je kunt hierbij denken aan oplichting via Whatsapp of frauduleuze websites maar ook inbraak op je bedrijfsnetwerk. Doordat collega`s vanuit huis werken is het lastiger te controleren of elke collega via een veilige verbinding inlogt. Om te voorkomen dat je bedrijfsgegevens op deze manier op straat komen te liggen is het verstandig om de thuiswerkplek te controleren op beveiligingslekken. Dit kan gelukkig van afstand en hoeft niet vanuit het huis van de betreffende collega`s gedaan te worden.   

Beveiligen

Hoe beveilig je de werkomgeving van je bedrijf en thuiswerkende collega`s?

  • Zorg voor de nieuwste software op je computer, zodra er een update komt, laat deze uitvoeren. Zeker als er meerdere pc`s op één netwerk zijn aangesloten is het van belang dat elke pc up-to-date is qua software.
  • Stel moeilijk te kraken wachtwoorden in, denk aan combinaties van letters, cijfers en tekens. Verander deze regelmatig.
  • Beveilig je apparatuur, weet ook wie er toegang hebben tot de systemen. Verander bijvoorbeeld de wachtwoorden na ontslag van een personeelslid.
  • Houdt je personeel verantwoordelijk voor hun eigen apparatuur. Breng ze ook op de hoogte van de risico`s van onbeveiligde netwerken van bijvoorbeeld een tankstation of eetgelegenheid.
  • Bescherm je draadloze netwerk goed. (lees hier meer).

Schade

Meestal gaat een hack ongemerkt aan je voorbij. Als het enkel gaat om het kopiëren van je gegevens dan kan het goed zijn dat de data gekopieerd wordt zonder dat je hier weet van hebt. De buitgemaakte gegevens (bijvoorbeeld mailadressen en telefoonnummers) kunnen gebruikt worden voor spamdoeleinden, reclame of marketingacties. Relatief onschuldig, maar wanneer je hiervoor aansprakelijk gesteld wordt door een gedupeerde kan het een flinke kostenpost opleveren.

Vervelender wordt het als bedrijfsgegevens worden ‘gestolen’ of de gegevens worden bevroren. Alleen na betalen van een bedrag in euro`s of bitcoins krijg je de gegevens terug. Onder andere de Universiteit van Maastricht en de haven van Rotterdam zijn al eens slachtoffer geworden van deze grootschalige hacks.

Maar wat doe je er eigenlijk tegen, en kun je dat als ZZP`er of MKB`er zelf? Jazeker, er zijn diverse mogelijkheden om jouw bedrijf te beschermen tegen een hack of cyberaanval. De tips uit dit artikel zijn het begin van een veilige werkomgeving, maar er is meer:

Verzekeren

Grote verzekeraars hebben de afgelopen jaren met man- en macht gewerkt om een passend verzekeringsproduct te ontwikkelen voor deze risico`s. En met succes. Momenteel zijn de meeste risico’s door een cyberverzekering afgedekt. Onze adviseurs kijken graag samen met jou welke verzekering het beste past bij jouw onderneming. Want zelfs met het treffen van alle voorzorgsmaatregelen blijft de kans bestaan dat je het slachtoffer wordt van een hack.

Meer weten? Neem contact op met één van onze adviseurs, en zij zullen samen met jou de risico`s die je loopt in kaart brengen! 

Je kunt ons bereiken via 0318-672767 of via WhatsApp