Ex-kankerpatiënten kunnen vanaf 2021 vaker een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

In 2019 heeft Minister Hoekstra afspraken met verzekeraars gemaakt om het voor ex-kankerpatiënten makkelijker te maken om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Eerder was dit een stuk lastiger en lukte het de helft van de ex-patiënten niet om deze verzekering af te sluiten. Ze werden geweigerd of betaalden torenhoge premies. 

Hoewel de afspraken vorig jaar al gemaakt zijn is het vanaf 2021 zo ver. Vanaf dan mogen verzekeraars de ziektegeschiedenis niet meer meewegen als iemand tien jaar vrij is van kanker. Dit wordt ook wel het ‘recht om te worden vergeten’ genoemd. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg maakte zich al langere tijd hard voor dit recht, samen met belangenorganisatie voor kankerpatiënten en ex-kankerpatiënten NFK.

Bij jongeren tot 21 jaar ligt het iets anders. Dan gaat het om een termijn van vijf kankervrije jaren. Dit is zo bepaald omdat als je jong bent en hersteld van kanker, de kans een stuk groter is dat de ziekte niet terugkeert.

De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De verwachting is dat de maatregel per januari 2021 in gaat en zo mogelijk eerder.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Maar wat is nu eigenlijk een overlijdensrisicoverzekering? Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die het risico van overlijden afdekt. Bij overlijden binnen de looptijd van de verzekering komt er namelijk een kapitaal vrij. Daarmee kan bijvoorbeeld de hypotheek worden verlaagd, of kunnen de nabestaanden het weggevallen inkomen opvangen. 

Meer weten?

Heeft dit artikel je aan het denken gezet? Of wil je meer informatie over een overlijdensrisicoverzekering? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op. Dit kan telefonisch via het nummer: 0318-672767 of via het e-mailadres: verzekering@stargroup.nl