Het belang van verschillende en sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn de sleutels tot onze online accounts, zoals e-mail, sociale media, bankieren en DigiD. Ze beschermen onze persoonlijke gegevens tegen cybercriminelen die misbruik willen maken van jouw gegevens. Daarom is het belangrijk om verschillende en sterke wachtwoorden te gebruiken voor elk account dat jij hebt.

Waarom het hebben van verschillende wachtwoorden belangrijk is.

Met verschillende wachtwoorden bedoelen we dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Als je dit wel doet, loop je het risico dat jouw accounts worden gehackt als er één wordt blootgesteld.

Nu denk je misschien: “mijn wachtwoord raden ze toch niet” en dat is misschien waar. Echter zijn er dagelijks honderden lekken, hacks en andere problemen op verschillende websites en dat is waar het gevaar ligt.

“Mijn wachtwoord raden ze toch niet”

Stel: Je hebt in 2007 een account aangemaakt op de website diet.com, met hetzelfde wachtwoord dat je altijd gebruikt. Ondertussen heb je je dieet goed afgerond (of niet) en na 8 jaar ben je dit account allang weer vergeten. Dan had je gehackt kunnen zijn! Want in 2014 heeft er een datalek plaatsgevonden waarbij de gegevens van 1,4 miljoen mensen (waaronder je email & wachtwoord) publiekelijk inzichtelijk zijn geworden. Had je dezelfde email & wachtwoord combinatie op jouw online bankieren dan had je een groot probleem kunnen hebben.

Waarom een sterk wachtwoord belangrijk is.

Een sterk wachtwoord betekent dat we een wachtwoord kiezen dat moeilijk te raden of te kraken is. Een zwak wachtwoord is bijvoorbeeld je naam, je geboortedatum, je huisdier of een eenvoudig woord zoals “wachtwoord”. Hackers kunnen deze soorten wachtwoorden gemakkelijk achterhalen met behulp van speciale software of door je online profiel te bekijken. Een sterk wachtwoord daarentegen is een combinatie van letters, cijfers en symbolen die geen logische betekenis hebben en langer zijn dan 12 karakters. Bijvoorbeeld: “Qw3r!ty9*ks$a”.

Hoe maak je verschillende en sterke wachtwoorden?

  1. Gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een programma of app die al je wachtwoorden veilig opslaat en automatisch invult als je inlogt op een account. Je hoeft dan alleen maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Er zijn veel gratis en betaalde wachtwoordmanagers beschikbaar, zoals LastPass, Dashlane of 1Password. Uiteraard moet je wel uitkijken met welke je gebruikt.
  2. Gebruik een wachtwoordzin. Dit is een zin die makkelijk te onthouden is voor jou, maar moeilijk te raden voor anderen. Bijvoorbeeld: “Ik hou van pannenkoeken met stroop”. Je kunt dan de eerste letter van elk woord nemen en er cijfers en symbolen aan toevoegen om het sterker te maken. Bijvoorbeeld: “Ihvpms7!”.
  3. Verander je wachtwoorden regelmatig. Dit verkleint de kans dat je wachtwoorden worden gestolen of verouderd raken. Een goede regel is om je wachtwoorden elke drie tot zes maanden te veranderen, of eerder als je vermoedt dat er iets mis is.
  4. Deel je wachtwoorden nooit met anderen. Ook niet met familie, vrienden of collega’s. Je weet nooit wie er misbruik van kan maken of per ongeluk kan lekken. Als je toch je wachtwoord moet delen met iemand die je vertrouwt, zorg er dan voor dat je het daarna zo snel mogelijk verandert.

Door deze tips te volgen, kun je je online accounts beter beveiligen en je persoonlijke gegevens beschermen. Vergeet niet dat verschillende en sterke wachtwoorden essentieel zijn voor een veilig internetgebruik!