Is een verzilver hypotheek iets voor jou?

Een verzilver hypotheek of een overwaarde hypotheek, je hebt er misschien wel eens van gehoord. Of niet, dat maakt niet uit. In dit artikel leggen we je uit wat het is!

Een verzilver hypotheek of een overwaarde hypotheek is relevant voor mensen die al een aantal jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten, en dus ook al veel hebben afgelost. Geldt dat ook voor jou? Dan heeft je huis waarschijnlijk overwaarde. Overwaarde houdt in dat de waarde van je huis hoger is dan de hoogte van je overgebleven hypotheek. Wanneer dit het geval is, kan een verzilver hypotheek een interessante optie zijn. Deze kan je gewoon afsluiten naast een lopende hypotheek.

Overwaarde?

Je huis heeft dus overwaarde, maar wat kan je daar eigenlijk mee? Het is mogelijk om een deel van dit bedrag te verzilveren. Het bedrag dat je kan verzilveren is de geschatte verkoopwaarde van je huis, min de hypotheek die nog op het huis rust. Hiermee kan je dus in je huis blijven wonen, maar ook de overwaarde benutten.

Het verzilveren van dit bedrag kan op verschillende manieren gaan. Zo kun je ervoor kiezen om het bedrag in een keer uit te laten betalen, of maandelijks. De redenen hierachter kunnen erg verschillend zijn, het bedrag is dan ook vrij te besteden. Vaak wordt dit bedrag benut als aanvulling op je pensioen, financiële steun voor je kinderen, aanpassingen aan je huis te financieren of simpelweg om je inkomen te verhogen. Hier ben je uiteraard vrij in.

De vaste lasten die erbij komen, zoals rente, worden bij je hypotheekschuld opgeteld. Dit houdt in dat de maandelijkse lasten niet omhoog gaan, maar je hypotheekschuld wel. Deze afbetaling loopt levenslang door, dit is een risico die de bank neemt.

Voorbeeld

Jan en Marie zijn gepensioneerd, en hebben jaren geleden een huis gekocht met een waarde van €350.000. Zij zijn ver met afbetalen en hebben al €270.000 afgelost. Dat houdt in dat zij nog een overgebleven hypotheek hebben van €80.000. In het principe is het zo dat je 50% van de marktwaarde van je huis kan opnemen, tot een maximaal bedrag van €175.000. Voor Jan en Marie houdt dit dus in dat zij €175.000 kunnen opnemen/verzilveren. Hiermee kom je uit op een lening van €95.000. De rente die ze hier over moeten betalen, wordt opgeteld bij de hypotheekschuld die zij nog hebben, en wordt levenslang afgelost. Het levenslang aflossen is een risico dat de bank neemt.

Heb je vragen, of wil je weten of dit ook voor jou toepasbaar is? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Je kan ook altijd onze app downloaden via deze pagina.