Nu een huis kopen, wel of niet doen?

Hoe ga je om met de huidige coronacrisis als je net op huizenjacht bent? Zet je dit door, of laat je het even rusten? In dit artikel proberen wij je een aantal tips te geven die je kunnen helpen om deze beslissing te maken. 

Gezondheid

Uiteraard is jouw gezondheid en de gezondheid van de mensen om je heen het belangrijkste op dit moment. Gelukkig beseft nu vrijwel iedereen dat en wordt er bij het bezichtigen, het taxeren of (ver)kopen van een woning dan ook goed rekening mee gehouden. 

Makelaars zorgen dat zij een gepaste afstand bewaren op het moment dat zij de woning komen bekijken, en zullen hun kopers hier ook op wijzen. Verkopers worden door de makelaars gevraagd om contactoppervlaktes als handgrepen en leuningen zoveel mogelijk te reinigen voordat er bezichtigd wordt. Intake gesprekken kunnen via de telefoon of via skype en Open Huizendagen worden niet meer georganiseerd. Zo probeert iedereen maximaal mee te denken. 

Je hypotheekadviseur kan zijn intake- en adviesgesprekken zowel per telefoon als via skype voeren, ook hier hoef je dus niet meer met elkaar om tafel. En banken en geldverstrekkers accepteren (tijdelijk) steeds vaker digitaal getekende documenten zodat je niet fysieke documenten hoeft aan te leveren bij je adviseur. 

Keuze maken

Het belangrijkste aspect in de huidige tijd is toch jouw of jullie inkomen. Ben je al langere tijd op zoek naar een koopwoning en heb je een vast inkomen? Dan kan het kopen van een huis ook nu gewoon doorgaan. In vergelijking met een huurwoning zijn de maandlasten nog steeds erg gunstig, en zelfs als de rente iets gaat stijgen blijft dit voorlopig het geval. 

Daarnaast zijn huurwoningen, zeker in de vrije sector, ontzettend schaars. En de inkomenseis die er wordt gesteld is fors. Om die reden kan het evengoed in deze tijd verstandig zijn om te kopen. 

Ben je zelfstandig ondernemer en lopen je inkomsten terug? Dan is het zeker goed om een gesprek aan te gaan met je adviseur voordat je gaat aankopen. Als jij kunt laten zien dat je tijdelijk omzet misloopt vanwege de overheidsmaatregelen, maar dat de verwachting is dat je dit volgend jaar weer helemaal terugkrijgt kan je adviseur met de bank jouw casus voorbespreken. Zo geven wij je advies over de haalbaarheid en weet jij waar je aan toe bent. 

Rente en woningwaarde

De verwachting is dat de hypotheekrente bij diverse banken de komende dagen licht zal gaan stijgen. De eerste kleine renteverhogingen hebben wij ondertussen al voorbij zien komen. Wanneer de rente verder omhoog gaat de komende periode wordt het relatief gezien dus duurder om te lenen. Je bent dan beter af als je nu aankoopt. 

Hoe de woningwaarde zich zal gaan ontwikkelen is moeilijk te voorspellen omdat we niet weten hoelang deze crisis aanhoudt. Echter is er op dit moment met name in de starterswoningen vrijwel geen aanbod. En ook nu gaan mensen samenwonen, trouwen of uit huis. Deze huizen zullen dus altijd gewild blijven. De verwachting is dan ook dat deze huizen niet snel, of niet veel in waarde zullen dalen. Huizen daarentegen met een hoge marktwaarde zijn risicovoller. Mensen die een duurder huis gaan kopen hebben veelal zelf al een koophuis. Dan is het makkelijker om even te wachten met de aankoop van een nieuwe woning. Het blijft echter lastig te voorspellen. 

Heb je vragen of wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op!