Bomen controleren

Het risico van ongezonde bomen en kans op schade.

Waarom je bomen controleren?

Een op het oog kerngezonde boom kan ontzettend ziek zijn en op het punt staan om te vallen. Wanneer dat in een bos gebeurt is er niet zoveel aan de hand, maar als die boom nou eens op jouw erf staat en op het huis of de auto van de buurman valt? Dan kan het zomaar eens zijn dat dit jouw ‘schuld’ is. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Maar wat is precies het risico van ongezonde bomen en de kans op schade die hierbij komt kijken? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag.

Voor welke bomen ben je verantwoordelijk?

In Nederland ben je verantwoordelijk voor de staat van de bomen die op jouw terrein staan. Of je nu als particulier of ondernemer eigenaar bent van een stuk grond, de gezondheid en veiligheid van de bomen op je grondgebied zijn jouw verantwoordelijkheid. 

Omgevallen boom en jouw verzekering

Waar bij kleine schades door bijvoorbeeld vallende takken de verzekeraar de schade gewoon vergoedt kan het bij grotere schades wat complexer zijn. Als eigenaar van een boom ben je namelijk verplicht om toe te zien op de gezondheid van boom. Is een boom gezond en valt deze toch (deels) om? Dan zal jouw verzekeraar de gevolgschade uitkeren. Maar wanneer de boom al enige tijd ziek en kwetsbaar bleek te zijn kan verzekeraar een beroep doen op jouw zorgplicht. Met andere woorden: een uitkering geheel of gedeeltelijk weigeren.

Hoe weet je of bomen nog gezond zijn, of juist niet? 

Zwammen op de boom en breuklijnen in de boom kunnen een indicatie zijn dat de boom minder gezond is, maar hoeft natuurlijk totaal niet. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende ‘Tree Workers’ die een boom mogen keuren conform VTA (Visual Tree Assessment). Deze keuring wordt ook wel eens gekscherend de ‘boom-apk’ genoemd. Wanneer de betreffende boom toch omvalt kun jij met dit bewijs aantonen dat je aan zorgplicht hebt voldaan. 

Kortom, laat (grote) bomen periodiek controleren om zeker te weten dat ze nog gezond zijn. Bijvoorbeeld door Roelof Legemaat van Allround Tree Service. Helemaal als deze bomen in een woonwijk staan of op andere plekken waar veel mensen komen. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met één van onze adviseurs, zij kunnen je desgewenst in contact brengen met een gecertificeerd tree worker.