Op vakantie, hoe voorkom je inbraak?

Op vakantie gaan is een heerlijke tijd vol avontuur en ontspanning, maar het is ook belangrijk om je huis en bezittingen te beschermen tegen inbraak terwijl je weg bent. Met een paar voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart van je vakantie genieten, wetende dat je huis veilig is. Hier zijn 8 tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie:

1.  Beperk sociale media: Vermijd het delen van je reisplannen op sociale media. Inbrekers zoeken naar aanwijzingen dat een huis onbewaakt is, dus houd je vakantieplannen privé.

2. Vraag om hulp van buren: Vraag vertrouwde buren of vrienden om je huis in de gaten te houden en zo nu en dan eens binnen te lopen. Ze kunnen bijvoorbeeld de gordijnen openen en sluiten en zelfs af en toe hun auto op je oprit parkeren om het bewoond te laten lijken.

3. Gebruik tijdschakelaars: Stel tijdschakelaars in op je lampen en elektronische apparaten om ze op wisselende tijdstippen aan en uit te schakelen, waardoor het lijkt alsof er iemand thuis is.

4. Sluit alle ramen en deuren: Controleer grondig of alle ramen, deuren, garages en schuren zijn afgesloten voordat je vertrekt. Vergeet niet om eventuele reservesleutels uit buitenverstopplaatsen te verwijderen.

5. Investeer in beveiliging: Overweeg het installeren van een beveiligingssysteem met camera’s en alarmen. Zichtbare beveiligingsmaatregelen kunnen potentiële inbrekers afschrikken.

6. Laat geen waardevolle spullen in het zicht: Sluit gordijnen en laat waardevolle spullen, zoals elektronica en juwelen, uit het zicht van buitenaf.

7. Vraag om postverzameling: Vraag de postdienst om de bezorging van kranten en post tijdens je afwezigheid op te schorten of vraag iemand om het voor je te verzamelen. Een grote stapel post op de deurmat kan als verdacht gezien worden.

8. Vraag een goede kennis, je neefje of nichtje of iemand anders die het leuk vindt om even ‘op zichzelf’ te wonen, of deze persoon op je huis wil passen als jij op vakantie bent. Hierdoor blijft het huis écht bewoond!

In geval van nood

Al met al: informeer de juiste mensen. Laat een vertrouwd persoon weten waar je bent en hoe je te bereiken bent in geval van nood.

Door deze eenvoudige maar effectieve tips te volgen, kun je je huis en bezittingen beschermen tegen inbraak tijdens je vakantie, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je welverdiende tijd weg.