Schade tijdens het klussen?!

De coronacrisis duurt nu al langer dan een jaar en de meeste mensen brengen veel meer tijd door in huis. Het is dus niet zo gek dat steeds meer mensen hun woning nog meer naar wens willen maken. Denk hierbij aan het plaatsen van een dakkapel om wat meer licht te creëren tijdens het werken. Of bijvoorbeeld het uitbouwen van je woning voor wat extra ruimte. Er kan uiteraard wat misgaan tijdens deze verbouwing. In dit artikel haken we in op de vergoedingen van je inboedel- of opstalverzekering tijdens het klussen.

Bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering heb je vaak de keuze uit verschillende dekkingen. Een allrisk dekking vergoedt in sommige gevallen wél schade die jij of een gezinslid veroorzaakt tijdens de verbouwing. Dit is echter alleen het geval als de schade niet door het klussen zelf komt. Dat klinkt misschien een beetje gek, daarom leggen we dit graag uit aan de hand van een voorbeeld:

Je haalt je verwarming van de muur en hierdoor ontstaat er schade omdat er water uit een leiding loopt. Zo’n dergelijke schade wordt niet vergoed, dit valt namelijk onder jouw eigen oplettendheid en dit is uitgesloten. Er had gecontroleerd moeten worden of er nog water in de leiding zat, had je dit water bijvoorbeeld vooraf afgetapt dan had je de schade kunnen voorkomen.

Een schade die indirect tijdens het klussen wordt veroorzaakt kan wel vergoed zijn. Je laat bijvoorbeeld tijdens het klussen die verwarming op de trap vallen, de trap beschadigd hierdoor. Dit is een indirecte schade door het klussen en dit wordt dan mogelijk wel vergoed.

Schade door een ander

Het is gebruikelijk dat een vriend(in) je helpt tijdens de verbouwing. Je dient er hierbij rekening mee te houden, dat schade tijdens een ‘vriendendienst’ vaak niet is verzekerd. Je zou verwachten dat je hem/haar aansprakelijk zou kunnen stellen voor de toegebrachte schade, maar dat is in dit geval niet mogelijk. Wettelijk gezien valt zo’n schade namelijk onder jouw eigen verantwoordelijkheid. Om die reden vergoeden aansprakelijkheidsverzekeraar zulke schades niet, of tot een aanzienlijk lager bedrag.

Laat je de verbouwing uitvoeren door een aannemer of een klusbedrijf en is de schade veroorzaakt door een medewerker van dat bedrijf? Dan hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Deze bedrijven hebben vrijwel altijd een verzekering afgesloten voor dit soort risico’s. Het kan voorkomen dat het klusbedrijf niet mee wilt werken. In dit geval zal je dan dus zelf de schade dienen te verhalen. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan mogelijk hulp bieden.

Tips om klusschades te voorkomen

Graag geven we je een paar tips om klusschades te voorkomen:
– Controleer voor je begint aan het klussen of het gereedschap nog goed werkt.
– Zorg voor genoeg vrije ruimte. Het kan handig zijn om meubels en apparaten te verplaatsen en/of af te dekken.
– Check voordat je gaat boren goed waar de leidingen lopen.

Wil jij meer weten of schades tijdens het klussen? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons altijd even bellen of mailen!