Schadevrije jaren, hoe werkt het?

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn een manier om de verzekeringspremie voor autoverzekeringen te bepalen. Elke periode waarin je geen schade claimt bij je autoverzekering, wordt beschouwd als een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je doorgaans krijgt op je premie. Het wordt gezien als een beloning voor veilig rijgedrag en het vermijden van ongelukken. Als je wel een schade claimt, kan dit leiden tot het verlies van schadevrije jaren en dus een verhoging van je premie. Schadevrije jaren zijn dus een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten van autoverzekeringen.

Hoe kan je schade vrije jaren opbouwen of verliezen?

Opbouwen

Je bouwt schadevrije jaren op door elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekering. Elke periode van twaalf maanden waarin je geen beroep doet op je verzekering voor bijvoorbeeld reparaties na een ongeval, wordt beschouwd als een schadevrij jaar. Het maakt niet uit of je tijdens dat jaar wel premie hebt betaald; het gaat puur om het vermijden van schadeclaims. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe hoger je korting op de verzekeringspremie over het algemeen zal zijn.

Verliezen

Je verliest schadevrije jaren wanneer je een schade claimt bij je autoverzekering. Elke keer dat je betrokken bent bij een ongeval waarvoor je verzekering moet betalen voor reparaties of andere kosten, kan dit leiden tot het verlies van schadevrije jaren. Het aantal verloren jaren kan variëren afhankelijk van de ernst van de schade en de voorwaarden van je verzekeringspolis. In sommige gevallen kan zelfs een kleine claim resulteren in het verlies van meerdere schadevrije jaren en een verhoging van je verzekeringspremie. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig na te denken voordat je besluit om een schade te claimen, vooral als het om kleine schades gaat.

Hoeveel schadevrije jaren verlies je na een schade?

Als je een schade meldt bij je verzekeraar, verlies je altijd 5 schadevrije jaren, ongeacht de hoogte van het schadebedrag. Of het nu gaat om een grote schade van €100.000 of een kleine van €100, het resulteert altijd in hetzelfde verlies aan schadevrije jaren. Daarom kan het verstandig zijn om kleine schades, zoals een deuk in de bumper, niet te melden.

Bijvoorbeeld, als je 10 schadevrije jaren hebt, val je terug naar 5. Als je 3 schadevrije jaren hebt, worden deze verminderd tot -2.

Je kunt niet minder dan -5 schadevrije jaren hebben. Dus als je bijvoorbeeld -2 schadevrije jaren hebt, worden deze na een schadeclaim teruggezet naar -5.

Heb je 15 of meer schadevrije jaren? Dan zul je na het claimen van een schade altijd terugvallen naar 10.

Zijn er uitzonderingen?

Bij diefstal van de auto, inbraak in de auto, brand-, ruit- of stormschade verlies je geen schadevrije jaren. Ook verlies je schadevrije jaren als de volledige schade op iemand anders verhaald kan worden.

Hoelang zijn schadevrije jaren geldig?

Bij de meeste autoverzekeraars blijven je schadevrije jaren tot maximaal drie jaar geldig. Als je afgelopen drie jaar geen autoverzekering op je naam hebt gehad, verlies je de schadevrije jaren die je eerder hebt opgebouwd. Hierdoor verlies je ook de bijbehorende premiekorting.

Zijn er nog vragen opgedoken over jouw schadevrije jaren? neem dan gerust contact met ons op en we vertellen je graag meer over.