Weet jij de repatriëring kosten op vakantie?

Uit een onderzoek onder vakantiegangers, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Norstat in opdracht van Nationale-Nederlanden, blijkt dat de belangrijkste redenen om een reisverzekering af te sluiten zijn: dekking van medische kosten (41%), schade aan of verlies van bagage (30%) en dekking van repatriëring (15%). Het merendeel van de respondenten onderschat echter de werkelijke kosten van repatriëring.

Volgens Nationale-Nederlanden kunnen repatriëringskosten sterk variëren, afhankelijk van het land, de situatie en de benodigde medische zorg en apparatuur. Een intercontinentale repatriëring met een ambulancevliegtuig kan variëren van ongeveer €40.000 tot €175.000. Ernstige gevallen komen gelukkig maar een paar keer per jaar voor.

Reken niet op de basis zorgverzekering

Het onderzoek toonde ook aan dat 32% van de respondenten ten onrechte dacht dat ambulancevervoer geheel of gedeeltelijk vergoed zou worden door hun basis zorgverzekering. Dit is niet het geval, aangezien de zorgverzekeraar uitgaat van de kosten van behandelingen in Nederland. Extra kosten moeten mogelijk worden bijbetaald, vooral in dure landen zoals de Verenigde Staten en Zwitserland, of voor privéklinieken. Bij ernstige ziekte of verwonding kan repatriëring per ambulancevliegtuig of ambulance noodzakelijk zijn, waarbij medische begeleiding vereist is. Deze kosten worden gedekt door een reisverzekering en in sommige gevallen door aanvullende dekking van de zorgverzekering.

Geen annuleringsverzekering

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft (48%) van de respondenten geen annuleringsverzekering heeft. Vooral twintigers (73%) lijken deze verzekering niet nodig te vinden, in tegenstelling tot slechts 27% van de respondenten van 60 jaar en ouder.

Neem contact met ons op

Wil jij meer informatie over wat er wel en niet in je reisverzekering zit? neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!